Elkészült az új baromfiágazati stratégia

Hét évre szóló fejlesztési stratégiát dolgozott ki a Baromfi Termék Tanács (BTT), hogy meg lehessen állítani a mára felgyorsult ágazati leépülési folyamatokat. A BTT konkrét felmérései szerint a baromfiszektornak összesen 315 milliárd forint beruházásra lenne szükséges, amely – elsősorban a végtermék-előállítás épület- és technológiai korszerűsítésével – javítaná a hatékonyságot és a versenyképességet, munkahelyeket teremthetne és növelné a költségvetési bevételeket is.

A BTT a stratégia megvalósításához együttműködési lehetőségeket keres a kormánnyal.
Felélték tartalékaikat az elmúlt években a hazai baromfiágazati vállalkozások, mert meglévő forrásaikat fejlesztések helyett a túlélésre kellett fordítaniuk a gazdasági és állategészségügyi nehézségek miatt. A beruházások kényszerű elmaradása ahhoz vezetett, hogy az ágazat szereplői elveszítették európai versenyképességüket. Emellett az uniós szinten is irreálisan magas hazai ÁFA kulcs is hozzájárult ahhoz, hogy megszaporodtak a hazai és külföldi szürke-, illetve feketepiaci szereplők. Mindezek eredményeként a baromfiszektor leépülése megkezdődött, és ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy belátható időn belül akár 12-15 ezer munkahely is megszűnhet a ma még 60 ezer főt foglalkoztató ágazatban. A kedvezőtlen folyamatok megfordítása érdekében a Baromfi Termék Tanács – valamennyi tagszövetségének támogatásával – hétéves baromfistratégiát dolgozott ki, amely az egyes termékpályák fejlesztési elképzeléseinek és forrásigényeinek tényleges felmérésén alapul. Az elemzésekből kiderül, hogy a baromfiszektornak összesen 315 milliárd forint, kedvezményes fejlesztési forrásra lenne szüksége a következő hét évben. Ezen belül az ágazati szereplők a legfontosabbnak a végtermék-előállítás hatékonyságát növelő épület- és technológia beruházásokat tartják, amelyekre összesen mintegy 150 milliárd forintot kellene fordítaniuk. A BTT szerint az új stratégia alapot nyújthat ahhoz, hogy a nélkülözhetetlen fejlesztések megvalósításához megfelelő együttműködés alakuljon ki a piaci szereplők és a kormányzat képviselői között.
A beruházási program révén az ágazat foglalkoztatotti létszáma a mostani 60 ezerről 10-12 ezerrel bővülhetne a ma prognosztizált leépülés helyett. Emellett az ágazat jelenlegi 30 milliárd forint (ÁFA nélküli) költségvetési befizetései 40 milliárd forintra nőnének a hatékony ágazati fejlesztéseknek köszönhetően. Így a stratégia megvalósulása esetén akár 280 milliárd forint befizetés is teljesülhet a 7 éves időszak végére, az adóterhek emelkedése nélkül. Fontos szempont az is, hogy a baromfiszektor megőrizhetné 95 százalékos magyar tulajdonosi hátterét, illetve a baromfihús-termelésben javíthatná 141 százalékos önellátottsági szintjét, amellyel már ma is a harmadik helyen áll az uniós tagországok között. Ez pedig megalapozhatná az ágazati export további növekedését, amely hozzájárulhatna a nemzetgazdasági mutatók javulásához is.

(forrás: BTT)