Élelmezési Világnap 2013

Az emberiség csaknem egy nyolcada továbbra is krónikusan éhezik, ami mintegy 842 millió embert jelent világszerte. Az éhezés mellett a világon nagy problémát jelent a rosszul tápláltság, közel 2 milliárd ember nem jut hozzá az egészségéhez nélkülözhetetlen vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Ez Magyarországon is súlyos problémát jelent. Az Élelmezési Világnap alkalmából Tony Alonzi, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Képviselője, Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára és Térfy Anna, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető igazgatója tartott sajtótájékoztatót a városligeti Vajdahunyad várban.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egyik legfontosabb célja az Élelmezési Világnap alkalmából, hogy felhívja a világ figyelmét az éhezés és a rosszul tápláltság problémájára, és a jól működő élelmezési rendszerek a világ élelmezésbiztonságában betöltött szerepére.

Minden negyedik öt évesnél fiatalabb gyermek alultáplált vagyis 165 millió gyermek soha nem fog teljes testi és szellemi erőnléttel bírni. Az éhezés nemcsak az élelmiszerekhez való hozzájutás hiányát jelenti, fontos tényezők a tiszta víz, a higiénia és az egészségügyi ellátás elérhetősége is. Ezek hiánya komoly gazdasági, társadalmi és egészségügyi problémákra hívják fel a figyelmet, amelyeket az éhezéssel együtt meg kell oldani.

„Meg kell szüntetnünk az éhezést, és ez hatalmas befektetést és nagy feladatot jelent. De nem csak az éhezés puszta tényére szeretnénk a figyelmet felhívni hanem arra is, hogy az éhezés óriási gazdasági terhet ró a társadalomra. Az éhezés gazdasági terhei a kieső termelés és az egészségügyi kiadások miatt elérhetik a teljes globális bevétel 5 százalékát is – mondta Tony Alonzi, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Képviselője.
Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkár elmondta:
„A Magyar Kormány kiemelt figyelmet fordít az egészséges táplálkozás népszerűsítésére és a fogyasztói tudatosság növelésére. A felnőttkor táplálkozási szokásait döntően meghatározzák a gyermekkori hatások, élmények, tapasztalatok. Amellett, hogy a minőségi közétkeztetés biztosítja a fejlődő szervezet megfelelő tápanyagszükségletét, páratlan lehetőség a szemléletformálásra.”

„A szemléletformálásnak a kiegyensúlyozott és egészséges étrend népszerűsítése mellett ki kell terjednie az élelmiszerek megbecsülésére, az élelmiszerpazarlás csökkentésére is. A becslések szerint Magyarországon az élelmiszerhulladék mennyisége meghaladja az évi 1,8 millió tonnát. A háztartások esetében az élelmiszer-hulladék egy főre vetített értéke körülbelül 40 kg évente. Az élelmiszerpazarlás gazdasági szempontból pénzügyi veszteséget, környezeti szempontból eltékozolt erőforrásokat jelent. Ugyanakkor, az élelmiszerpazarlás morálisan is elfogadhatatlan az éhezők és mélyszegénységben élők miatt- tette hozzá az államtitkár.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület nyolcadik alkalommal indítja útjára az Adománykonvojt, amely magyarországi élelmiszeripari és kereskedelmi vállalatok adományait szállítja. Az Élelmezési Világnap alkalmából felajánlott élelmiszerekkel együtt immár egymilliárd forint fölé nőtt a vállalatok által az Élelmiszerbanknak egy év alatt juttatott adományok összértéke.
Az Adománykonvoj az idei Élelmezési Világnapon összesen 60 tonna, 50 millió forint értékű élelmiszert szállít a Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktárába. A tizenöt teherautón érkező adományt az Élelmiszerbank civil szervezetek és önkormányzatok közreműködésével juttatja el mintegy 5000 rászoruló családhoz.

Élelmezési Világnap
Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) 1979-ben Rómában nyilvánította október 16-át Élelmezési Világnappá, magyar határozati javaslat alapján. 1945-ben ugyanezen a napon alakult meg a FAO. A szervezet az Élelmezési Világnap segítségével szeretné felhívni a kormányok és az állampolgárok figyelmét az éhezés elleni küzdelem jelentőségére.